The Legacy of Music
Classic Album: George Michael’s Listen Without Prejudice , Vol 1

Classic Album: George Michael’s Listen Without Prejudice , Vol 1

25, October 2017

Listen Without Prejudice, Vol 1 is een belangrijk album geweest voor George Michael. Na Wham! en zijn succesvolle solodebuutalbum Faith geniet de Britse zanger, multi-instrumentalist en songwriter grote bekendheid. Daaraan kleeft wel een stoere-jongens-imago waar hij vanaf wil. Met zijn tweede soloplaat Listen Without Prejudice, Vol 1 wil Michael respect verdienen als groot songwriter. Hij zet heel bewust zijn muziek voorop in plaats van zijn looks.

 

Classic Album: George Michael’s Listen Without Prejudice , Vol 1

 

Leren-jack-jochie

Met het popduo Wham! en dankzij zijn zeer geslaagde solodebuutalbum Faith (1987) verwerft George Michael binnen no time de status van sekssymbool. Zijn fysiek en succes vallen voornamelijk bij veel vrouwen in de smaak. Maar na jaren aandacht en gegil is Michael er wel klaar mee. Hij is toe aan een volgende stap. De belangrijkste reden dat Michael niet meer als leren-jack-jochie wil worden gezien: media en fans moeten zijn muziek serieuzer gaan nemen. De songwriter doet er alles aan om dat doel te bereiken.

 

De liedjes op Listen Without Prejudice, Vol 1, grotendeels door Michael zelf geschreven en ingespeeld, zijn serieuzer van sfeer, meer op ballads gericht en daardoor minder dansbaar dan veel van zijn vroegere werk. Daarnaast bevatten de songteksten zwaardere en persoonlijkere onderwerpen dan voorheen. Zo is openingsnummer Praying For Time een protestnummer tegen uiteenlopende maatschappelijke misstanden.

 

 

Topmodellen

Het is ook geen toeval dat niet Michael op de hoes van Listen Without Prejudice, Vol 1 staat afgebeeld, maar een foto van een strandscene met allerlei anonieme personen (de foto Coney Island Crowd, gemaakt in de zomer van 1940 door Weegee, pseudoniem voor fotograaf Arthur Fellig). De artiest onttrekt zijn fysiek met opzet, zodat onwetende muziekliefhebbers onbevangen en inderdaad zonder vooroordelen naar zijn muziek gaan luisteren. Michael kiest er ook voor om zelf niet in de videoclips van zijn singles te verschijnen. Voor de clip van Praying For Time wordt – heel sober – alleen de songtekst in beeld gebracht (tegenwoordig is een ‘lyric video’ veelvoorkomend, maar dit was in de tijd voordat YouTube bestond; in dat licht is Michaels clip zelfs experimenteel en revolutionair te noemen).

 

In de video voor Freedom! ’90, geregisseerd door David Fincher, is de hoofdrol weggelegd voor enkele dames die later tot topmodellen worden getorpedeerd. We zien onder anderen Naomi Campbell, Cindy Crawford en Linda Evangelista het liedje playbacken. Om alle twijfel weg te nemen wordt in de videoclip nog een leren jack verbrand. Daarmee toont de zanger nog eens duidelijk aan dat hij afrekent met zijn vroegere imago.

 

 

Tragedie

Hoewel Listen Without Prejudice, Vol 1 een artistieke overwinning voor Michael is, omvat de periode na het verschijnen van het album meerdere tragedies. De meest droevige gebeurtenis is meteen een van de zwaarste momenten in George Michaels leven: Anselmo Feleppa, Michaels eerste grote liefde, sterft in 1993 aan de gevolgen van aids. Onlangs ging de grotendeels door Michael zelf geproduceerde documentaire Freedom in première. Daarin is de zanger openhartig over dit voorval. Hij zegt in een opname zelfs dat hij nooit over Feleppa’s dood heen is gekomen. (De documentaire is komende donderdag 26 oktober te zien op de Belgische TV zender Canvas)

 

Gevoed door frustratie, maar ook om zijn woede en verdriet van dit grote verlies te kanaliseren, bijt de zanger zich vast in een rechtszaak die hij eerder heeft aangespannen tegen zijn platenlabel. Michael voelt zich namelijk te weinig gesteund. Zeker qua promotie en reuring rondom Listen Without Prejudice, Vol 1 is de platenmaatschappij tekort geschoten, volgens de zanger.

 

 

MTV Unplugged

Sony Music en George Michael zullen elkaar later weer vinden. Beide teams werken inmiddels al weer jaren samen, ook nu nog na Michaels dood, die op 25 december 2016 thuis overleed. De vraag blijft waarom Listen Without Prejudice, Vol 2, dat een dansbare plaat had moeten worden, nooit daadwerkelijk is verschenen. De reden of oorzaak zal waarschijnlijk niet meer aan het licht komen.

 

 

Vanaf 20 oktober 2017 is er wel een speciale editie verkrijgbaar van Listen Without Prejudice, Vol 1. Hierbij zit voor het eerst een officiële uitgave van George Michaels MTV Unplugged optreden. Deze cd bevat tien bekende George Michael-liedjes, waaronder Freedom! ’90 en Praying For Time, maar dan stuk voor stuk in een uitgeklede versie. Zo staat er ook een akoestisch arrangement op van het Wham!-liedje Everything She Wants en de Bonnie Raitt-cover I Can’t Make You Love Me. Het album, met de zanger in topvorm, sluit af met de bonustrack/het studionummer Fantasy, dat Michael opnam met Nile Rodgers (o.a. Chic en Pharrell Williams).

 

Classic Album: George Michael’s Listen Without Prejudice , Vol 1

 

Reacties