The Legacy of Music
Singles, de cultfilm die grunge nóg populairder maakte

Singles, de cultfilm die grunge nóg populairder maakte

17, May 2017

De cult film Singles bestaat 25 jaar. Regisseur Cameron Crowe schreef het script, regisseerde en produceerde het in 1992. De film speelt zich af in Seattle tegen de achtergrond van de Grunge cultuur die eind jaren 80, begin jaren 90 in de stad ontstond. ‘Rain City’ bracht dé grote Grunge bands voort zoals Nirvana, Soundgarden, Mudhoney, Alice In Chains en Pearl Jam. De soundtrack van Singles is vanaf 19 mei eindelijk weer beschikbaar op CD en vinyl, aangevuld met nooit eerder uitgebrachte bonus tracks.

 

 

De film gaat over een groep twintigers waarvan de meesten bij elkaar wonen in hetzelfde appartementsgebouw. De film is opgedeeld in hoofdstukken en focust op 2 stellen en hun relatie. Janet, een serveerster in een koffiebarretje, ziet wel wat in Cliff, de Grunge muzikant van de groep Citizen Dick (met Eddie Vedder, Jeff Ament en Stone Gossard van de groep Pearl Jam als andere bandleden) en Linda en Steve die er maar niet uitkomen om écht voor elkaar te gaan. 

 

De soundtrack van de film werd 3 maanden voordat de film op het witte doek verscheen, uitgebracht en een bestseller. Op de CD muziek van Alice in Chains, Soundgarden, Screaming Trees, Pearl Jam, Smashing Pumpkins en Seattle’s meester van de rock, Jimi Hendrix. De soundtrack hielp bij het nog verder populariseren van het genre Grunge. Of zoals Steve Huey van het gezaghebbende All Music het verwoord: “Singles hielp het idee van de ‘Seattle scene’ in het achterhoofd van het mainstream publiek uit te kristalliseren, het was ook een van de eerste goed verkopende soundtracks in de jaren 90 (platina verkopen en het bereikte de Top 10). Het liet voor een groot deel nieuw werk horen van hedendaagse artiesten… Het is een mijlpaal in de doorbraak van alternatieve rock naar een mainstream publiek”.

 

Bekijk hieronder de exclusieve video van Rolling Stone waarin leden van Alice In Chains, Pearl Jam, Heart, Screaming Trees, Mudhoney en Soundgarden de film Singles bespreken.

 

 

 

Regisseur Cameron Crowe, die ook de documentaire film Pearl Jam Twenty maakte, over Singles: “Het album zelf was altijd bedoeld om een ​​soort van anti-soundtrack zijn, meer als een souvenir en een eenvoudige mix-tape van een aantal van Seattle’s beste muziek. Het is echt en was een eerbetoon aan die hardwerkende bands die me met open armen verwelkomde in hun stad”.

 

 

En dus wordt, ter ere van de 25e verjaardag van de film een langverwachte reissue van de Original Motion Picture Soundtrack uitgebracht op 19 mei aanstaande, aangevuld met zeldzaam en nooit eerder uitgebrachte muziek. Smashing Pumpkins, Jimi Hendrix Experience en een prachtige versie van Led Zeppelin’s “Battle Of Evermore” door The Lovemongers – een zijproject van Heart zangeressen Ann en Nancy Wilson – zijn op de soundtrack te horen.

 

 

Maar de langverwachte vinyl versie op dubbel-LP bevat het originele album met 13 tracks over 4 kanten, aangevuld met een bonus CD waarop nooit eerder uitgebrachte opnames te vinden zijn van Mudhoney, Paul Westerberg, Mike McCready en Chris Cornell. Daarnaast zijn op de bonus CD ook zeldzame opnames te horen zoals Chris Cornell’s solo EP uit 1992 Poncier (met daarop een vroege versie van Soundgarden’s “Spoonman”) en tracks van de filmscore die niet op de soundtrack staan. Ook is de track “Touch Me I’m Dick” inbegrepen, van de fictionele band Citizen Dick met acteur Matt Dillon op zang, bijgestaan door Eddie Vedder, Stone Gossard en Jeff Ament van Pearl Jam. De bonus CD is tevens verkrijgbaar in de 2CD configuratie.

 

 

Voor de volledigheid de complete nieuwe tracklist:

SINGLES: ORIGINAL MOTION PICTURE SOUNDTRACK—DELUXE EDITION
1. Would? – Alice In Chains
2. Breath – Pearl Jam
3. Seasons – Chris Cornell
4. Dyslexic Heart – Paul Westerberg
5. Battle Of Evermore – The Lovemongers
6. Chloe Dancer/Crown Of Thorns – Mother Love Bone
7. Birth Ritual – Soundgarden
8. State of Love And Trust – Pearl Jam
9. Overblown – Mudhoney
10.Waiting For Somebody – Paul Westerberg
11.May This Be Love – The Jimi Hendrix Experience
12.Nearly Lost You – Screaming Trees
13.Drown – Smashing Pumpkins

Bonus Disc (CD included in 2CD and 2LP editions)

1. Touch Me I’m Dick – Citizen Dick (first time on CD)
2. Nowhere But You – Chris Cornell (Poncier)
3. Spoon Man – Chris Cornell (Poncier)
4. Flutter Girl – Chris Cornell (Poncier)
5. Missing – Chris Cornell (Poncier) (first time on CD)
6. Would? (live) – Alice In Chains (first time on CD)
7. It Ain’t Like That (live) – Alice In Chains (first time on CD)
8. Birth Ritual (live) – Soundgarden (first time on CD)
9. Dyslexic Heart (acoustic) – Paul Westerberg (first time on CD)
10.Waiting For Somebody (score acoustic) – Paul Westerberg (previously unreleased)
11.Overblown (demo) – Mudhoney (previously unreleased)
12.Heart and Lungs – Truly
13.Six Foot Under – Blood Circus
14.Singles Blues 1 – Mike McCready (previously unreleased)
15.Blue Heart – Paul Westerberg (previously unreleased)
16.Lost In Emily’s Words – Paul Westerberg (previously unreleased)
17.Ferry Boat #3 – Chris Cornell (previously unreleased)
18.Score Piece #4 – Chris Cornell (previously unreleased)

 

 

 

Reacties