The Legacy of Music
18 grootse Rolling Stones momenten

18 grootse Rolling Stones momenten

23, April 2017

Het is vandaag op de kop af 46 jaar en 41 jaar geleden dat Sticky Fingers en Black and Blue van de Stones werden uitgebracht. Al 55 jaar gaat deze band mee. En ondanks alle sceptici treden ze nog steeds op. Ben je dan legendarisch…?
We verzamelden 18 grootse momenten van de Stones waarin ons kleine landje ook een grote rol speelt….

 

8 grootse Rolling Stones momenten" width="1200" height="628" srcset="//cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2017/04/StonesRdam82.jpg 1200w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2017/04/StonesRdam82-300x157.jpg 300w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2017/04/StonesRdam82-768x402.jpg 768w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2017/04/StonesRdam82-1024x536.jpg 1024w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2017/04/StonesRdam82-600x314.jpg 600w" sizes="(max-width: 1200px) 100vw, 1200px" />

 

1. De oprichting in 1962
De Stones formeerde in Londen in 1962. De originele bezetting bestond uit Brian Jones, Keith Richards op gitaar, Mick Jagger als zanger, Ian Stewart op piano, Dick Taylor op bass en Tony Chapman op drums. Hun eerste optreden gaven ze op 12 juli van dat jaar in de Londense Marquee Club.
Volgens Richards kwam de bandnaam toevallig tot stand. Toen Brian Jones aan de telefoon werd gevraagd door een journalist wat de naam van de band was, zag hij een Muddy Waters LP op de vloer liggen. Een van de tracks hierop heette Rolling Stone. Jones vertelde vervolgens de ongeduldige journalist dat de band The Rolling Stones heette.

 

 

 

2. De bezetting van de band veranderd
Slechts een paar maanden na hun eerste optreden kwamen de eerste veranderingen in de band. Eind december 1962 verving Bill Wyman, Dick Taylor als bassist en een maand later werd drummer Tony Chapman ingeruild voor Charlie Watts. Pianist Ian Stewart werd in 1963 door manager Andrew Loog Oldham uit de band gezet.

 

 

 

3. Eerste nummer 1 single
In juni 1964 brachten de Stones de single It’s All Over Now uit. Het was een cover van Bobby Womack & The Valentino’s. Het werd hun eerste nummer 1 hit in het eigen land.

 

 

 

4. Het Kurhaus optreden
De Stones hadden net een nummer 1 hit te pakken toen ze in augustus 1964 voor het eerst in Nederland optraden. Plaats van handeling: Het Kurhaus te Scheveningen. De uitzinnige fans en de hard optredende politie zorgden ervoor dat het concert al tijdens het vijfde nummer gestaakt werd. De schade aan het Kurhaus bedroeg 20.000 gulden. Voor een kaartje betaalden de fans slechts 7 gulden. De Stones kregen 1300 gulden voor het optreden. Er waren 1500 bezoekers. Dagenlang werd er op TV, op de radio en in de kranten schande gesproken van het gedrag van de fans.

 

 

 

5. Aftermath 1966
Van het album Aftermath wordt gezegd dat dit de belangrijkste is in de ‘early years’ van de Stones. Het is het 4e officïele album met de klassiekers Under My Thumb, Mother’s Little Helper en Paint It Black. Het is ook het album waar het Stones geluid gevormd werd en waardoor ze duizenden nieuwe fans aan zich wisten te binden.

 

 

 

6. De dood van Brian Jones
In juni 1969 verliet Jones de band. Zijn drugsverslaving begon uit de hand te lopen. Hij kwam vaker in aanraking met de politie en zijn invloed op de band werd steeds minder. Doordat hij al eerder voor drugsgebruik was veroordeeld kon hij ook geen visum voor Amerika krijgen om met de band te toeren. Op 3 juli dat jaar werd Jones gevonden in zijn eigen zwembad. Hij was verdronken waarschijnlijk door excessief gebruik van drugs en alcohol. Jones werd 27 jaar. Als eerbetoon gaven de Stones 2 dagen later een concert in het Londense Hyde Park. Er kwamen naar schatting 250.000 fans op af.

 

 

 

7. Het beroemde Stones logo
Een van de beroemdste logo’s in de geschiedenis van de muziek. Het werd ergens ion 1970 ontworpen. Over wie dat precies deed bestaan verschillende verhalen. Normaal gesproken wordt het toegeschreven aan kunstacedemie-student John Pasche. Echter de Amerikaanse kunstenaar Ernie Cefalu zegt verantwoordelijk te zijn voor het originele concept. Het logo werd voor het eerst gebruikt op Sticky Fingers.

 

 

 

8. Exile On Main Street
Kwam uit 45 jaar geleden en wordt beschouwd als een van de beste albums van de Stones. Het werd opgenomen in Engeland, Zuid-Frankrijk en Los Angeles. Werd in eerste instantie door critici bekritiseerd maar in de loop van de jaren steeds meer gewaardeerd.

 

 

 

9. Ron Wood vervangt Mick Taylor
Mick Taylor verliet eind 1974 de band. Hij voelde zich ondergewaardeerd en het drugsgebruik van sommige bandleden was hij meer dan zat. Tijdens opnamesessies in München liet de band 3 gitaristen auditie doen. Stel je de auditie voor van Rory Gallagher voor, of die van Peter Frampton, of die van Jeff Beck. Ze werden alle drie niet geschikt genoeg gevonden (!)……Ze kozen uiteindelijk voor Ronnie Wood van The Faces.

 

 

 

10. Some Girls
Half jaren 70 begonnen critici minder positief over de Stones te schrijven en de verkoop van hun albums werd minder. De band werd meer en meer als decadent gezien en dat imago verergerde met de komst van punk. Het album Some Girls verstomde de publieke opinie. De plaat liet scherpe en uitstekend in elkaar zittende rock ‘n’ roll liedjes horen die de heren een nieuwe golf van jongere fans opleverde.

 

 

 

11. De Stones in de Kuip
Op 2, 4 en 5 juni 1982 spelen de Stones in de Rotterdamse Kuip. De 2e show begint een half uur te laat omdat Hell’s Angels buiten het stadion een potje aan het knokken zijn. De bewaking zet brandslangen in en na een tijdje is alles weer rustig. Elke avond zitten en staan er zo’n 50.000 fans in het stadion. Het bezoek houdt Nederland dagenlang in zijn greep.

 

 

 

12. Jagger en Bowie
De beiden iconen zouden Dancing In The Street aanvankelijk uitvoeren tijdens het Live Aid concert. Bowie op Wembley en Jagger vanuit New York. Maar vanwege een satelliet vertraging van een halve seconde was dit onmogelijk om dit in sync te doen. En dus besloten ze het in juni samen op te nemen. Op dezelfde dag werd de beroemde hit (cover van Martha and the Vandellas) opgenomen in de Abbey Road studio en werd er een clip geschoten in het Londens havengebied. Het nummer stond bijna overal nummer 1, ook in Nederland.

 

 

 

13. Ian Stewart overlijdt
Een van de oprichters van de band, pianist Ian Stewart overleed in december 1985 aan een hartaanval. In 1963 was hij de band’s road manager geworden (en speelde piano tijdens studio-opnames van de band) nadat hij uit de band was gezet.

 

 

 

14. De Stones gaan bijna uit elkaar
Tussen Jagger en Richards boterde het in de jaren 80 niet echt. Jagger was druk met zijn solo-carrière en weigerde het nieuwe album Dirty Work te promoten. In plaats daarvan bracht hij zijn 2e soloplaat uit en ging doodleuk in 1988 op toernee…in zijn eentje. De band stond op het punt om uit elkaar te gaan maar wellicht door de tegenvallende verkoopcijfers van Jagger’s solo-albums werd dát op het het laatste moment voorkomen.

 

 

 

15. Bill Wyman verlaat de Stones
Sinds 1962 speelde Wyman op bass in de band. Na iets meer dan 30 jaar vindt hij het genoeg. In december 1992 verlaat hij officieel de Stones. Voor het album Voodoo Lounge(1994) wordt hij vervangen door Darryl Jones(bekend van Sting en Miles Davis).

 

 

 

16. Eerste band die via het internet te zien is
November 1994 zenden de Stones 20 minuten live footage uit van hun optreden in Dallas. Het is een van de eerste voorbeelden van ‘streaming’ een term die toen nog niet bestond.

 

 

 

17. 2002 – 40 jaar Stones
…en dat wordt gevierd! Het dubbel-album Forty Licks komt uit en de heren gaan opnieuw op wereldtoernee in 2002 en 2003. De Stones verschijnen maar liefs 6 keer in ons kleine landje.

 

 

 

18. 2014: Stones op Pinkpop
Organisator Jan Smeets had het eindelijk voor elkaar: de gedroomde hoofdact The Rolling Stones als headliner van Pinkpop. De Stones deden precies wat er van een legendarische act wordt verwacht. De boel volledig plat spelen….

 

 

 

 

Reacties