The Legacy of Music
Disco Demolition Night: ‘burn baby burn, disco inferno’

Disco Demolition Night: ‘burn baby burn, disco inferno’

12, July 2016

Liefde voor muziek gaat diep, maar een afkeer ervan kan net zo groot zijn. Een klinkend voorbeeld daarvan is de Disco Demolition Night. Op 12 juli 1979 blies radio-dj Steve Dahl tussen twee honkbalwedstrijden door een berg discoplaten op. Waarom deed hij dat?

 

 

Als je vroeger met je ouders en broer(s) of zus(sen) op vakantie ging, was het onvermijdelijk: ruzie in de auto over welke muziek er werd gedraaid. Je vraagt je af wat voor desastreuze gevolgen dat moet hebben gehad voor Steve Dahl en zijn naasten. De inmiddels 61-jarige rock-dj heeft een duidelijke eigen smaak en maakt korte metten met muziek die hem niet zint. Op 12 juli 1979 deed hij dat ‘en plein public’ met discomuziek. Hij veranderde Comiskey Park, het speelveld van honkbalploeg Chicago White Sox, binnen no time in een slagveld.

 

Saturday Night Fever: een van de oorzaken van discokoorts

 

Wat was het geval: in de jaren zeventig werd discomuziek enorm populair, mede dankzij het mainstream succes van Saturday Night Fever, de film met John Travolta en Karen Lynn Gorney. Sommige tegenstanders van de vrolijke, dansbare muziekstijl raakten er op een gegeven moment enorm gefrustreerd door, vooral omdat ook steeds meer rockacts zich aan disco waagden. Godslastering, volgens de meest uitzinnige tegenstanders.

 

Brandstapel

In de weken voorafgaand aan de dubbele honkbalwedstrijd van de Chicago White Sox tegen de Detroit Tigers riep dj Dahl zijn luisteraars op om voor 0,98 dollarcent naar de wedstrijden te komen en een disco-LP mee te nemen om op een brandstapel te gooien. Hij zou die tussen de twee wedstrijden in vernietigen. Niet alleen een extreme actie tegen discomuziek – die disco-artiesten als racistisch dan wel homofoob omschreven – maar ook een radicale manier om meer mensen naar het Comiskey Park te krijgen.

 

The Trammps, bekend van Disco Inferno, was een van de eerste discogroepen

 

 

Dat laatste lukte. Medewerkers van White Sox verwachtten ongeveer 20.000 bezoekers, 5.000 meer dan anders. Maar de actie trok maar liefst 50.000 mensen. Een deel van de meegebrachte langspeelplaten werden door officials van White Sox verzameld, maar er werden ook veel discoschijven als frisbees vanaf de tribunes naar het veld gesmeten. Nadat Dahl de stapel LP opblies, bestormden duizenden aanwezigen het veld, dat zo erg was vernield dat de tweede wedstrijd niet kon doorgaan. Een dag later kende de American League-baas Lee MacPhail de winst aan de Detroit Tigers toe. Dahl was dus wel van een boel discoplaten af en de Disco Demolition Night, zoals het voorval sindsdien heet, maar hielp ook zijn favoriete club van de regen in de drup.

 

 

 

Reacties