The Legacy of Music
De Glam-Rock bands van de jaren 70

De Glam-Rock bands van de jaren 70

26, May 2016

Glam rock (ook bekend als glitter rock) is een stijl van rock en pop muziek die ontstond in het Verenigd Koninkrijk in de vroege jaren 70. Deze kenmerkte zich door artiesten en groepen met een overdaad aan make-up, opvallende kapsels , en felgekleurde, strakke kleding met vooral platform zolen laarzen en glitter.

Muzikaal was glam rock zeer divers , variërend tussen de eenvoudige rock and roll van figuren als Alvin Stardust en de complexe art rock van Roxy Music, en kan gezien worden als een muzikaal subgenre. 

trex450Marc Bolan (T-Rex): wordt gezien als één van de eerste Glam-Rock acts. Bolan verscheen begin jaren 70 in Top of the Pops gehuld in een satijnen glitter jasje en bijbehorende broek. Het duo bracht het nummer Hot Love ten gehore en de hit was een feit. In 1973, een paar maanden na het uitkomen van het album Tanx, verklaarde Bolan: “Glam-Rock is dead”. Zijn verandering van stijl op daaropvolgende albums deed hem langzaam uit de spotlichten verdwijnen.

 

 

157263250450

Ook Alice Cooper wordt gezien als één van de eerste glam-rockers. In 1969 stond hij al in een glitter-jurk op de hoes van zijn eerste album. Begin jaren 70 had hij een hit met I’m Eighteen. Bowie en Elton John bezochten rond die tijd een concert van de Amerikaan en hun stijl voor de komende jaren werd naar verluid daar beïnvloed.

 

74255065450

Was David Bowie een glam-rocker? Het fenomeen liet zich niet in een hokje plaatsen al waren alle uiterlijke kenmerken van Glam-rock rond Ziggy Stardust en Alladin Sane wél duidelijk aanwezig. Hij schreef een liedje over zijn goede vriend Marc Bolan (Lady Stardust) en werd (misschien niet geheel terecht) de Koning van de Glamrock genoemd. Bowie was hier overigens wel door vereerd: “I think glam rock is a lovely way to categorize me and it’s even nicer to be one of the leaders of it”…

 

 

 

74278070450

Wat voor Bowie geldt, gaat ook op voor Elton John. Toch werd hij ten tijde van het album Goodbye Yellow Brick Road tijdelijk als glam-rock ster gezien. Met name zijn rijke brillen-collectie en extravagante kleding-stijl was daar (mede) debet aan.

 

 

roxymusic

De meer experimentele versie van glam-rock kwam van Roxy Music. De band zou hiermee niet alleen van invloed zijn op de komende punk rage, maar ook model staan voor de latere new wave golf. Brian Eno was samen met Brian Ferry de drijvende kracht achter hun eerste 2 albums. Re-Make/Re-Model en Virginia Plain zijn voorbeelden van bepalende tracks in het genre.

 

De pop kant van Glam

Een aantal bands vertegenwoordigden de commercielere kant van glam-rock. Mud (header foto), The Sweet, Gary Glitter, Alvin Stardust en Slade(foto hieronder) scoorden tussen 1971 en 1975 een aantal grote hits maar verdwenen daarna vrij snel van het muzikale toneel.

 

slade450

 

In Amerika waren Alice Cooper, Iggy Pop, Lou Reed en New York Dolls exponenten van de glam-rock. De muziek kenmerkte zich door keiharde rock. De acts kregen al gauw een wat duistere uitstraling en het genre werd daarom ook wel Proto-punk genoemd.

 

Ook produkt van eigen bodem werd, vooral door de buitenlandse pers, betiteld als “Glam-rock from the continent” Het betrof de track Clap Your Hands and Stamp Your Feet van de Nederlandse Bonnie St. Claire met Unit Gloria. Suzi Quatro vergaarde in de eerste helft van de jaren 70 hits met haar versie van de glam-rock. Na 1975 werd het ook voor haar allemaal minder wat haar deed besluiten meer country achtige liedjes te gaan schrijven. Samen met Smokie scoorden ze eind jaren 70 nog 2 grote hits.

 

 

Nog meer glam-rock acts:

Mott The Hoople (met het door Bowie geschreven) All The Young Dudes
Sparks – This Town Ain’t Big Enough for Both of Us
Iron – Virgin Rebels Rule

 

 

 

bronnen: wikipedia – the guardian – ultimate classic rock

 

Reacties