The Legacy of Music
De popklassieker: Baker Street van Gerry Rafferty

De popklassieker: Baker Street van Gerry Rafferty

3, January 2016

Gerry Rafferty’s Baker Street is een echte popklassieker. Het nummer staat vooral bekend om de geweldig herkenbare (alt) sax-solo. Deze solo was eerst voorbestemd om gespeeld te worden op gitaar. Maar dienstdoend gitarist Hugh Burns was tijdens de opnames onvindbaar. Saxofonist Raphael Ravenscroft was wel aanwezig in de studio en speelde de prikkelende melodie met kracht in. Het zou een klassieke sax-solo worden in de popmuziek.

 

 

Ravenscroft kreeg slechts 27 pond voor zijn bijdrage. De check die hij kreeg, was echter niet gedekt en dus zag hij er maar vanaf.

 

De officiële video voor Baker Street

 

Baker Street is geïnspireerd op de contract problemen rond de opheffing van Stealers Wheel, de 2 mans formatie van Joe Egan en Gerry Rafferty. Voor de afhandeling en gesprekken met zijn advocaten moest Rafferty vaak in London zijn. Hij reisde van Glasgow naar London en verbleef bij een vriend die in Baker Street woonde. 3 jaar lang duurde de juridische problemen, 3 jaar lang kon Rafferty geen nummer uitbrengen. In die jaren schreef hij de frustraties over de gang van zaken van zich af. Dat resulteerde onder andere in Baker Street, het eerste nummer dat na de problemen verscheen.

 

GRBS500

 

Baker Street staat op het solo-album van Rafferty met de toepasselijke titel City to City. Hij nam het op voor slechts 18000,- pond samen met co-producer Hugh Murphy. Baker Street werd een grote hit en het album verkocht meer dan 5 miljoen stuks. De opvolger Night Owl verkocht ook nog prima maar daarna werd het langzaam stil rond de Schot. Rafferty hield niet van optreden en dus verloor het publiek hem uit het zicht. Maar de hit maakte dat Rafferty zijn leven lang verzekerd was van inkomsten. De schatting is dat hij elk jaar zo’n 100000,- euro aan auteursrechten ontving.

 

Het titelnummer City To City: Top Pop 1978

 

5 jaar geleden overleed Rafferty nog betrekkelijk jong. Lange tijd had hij gezondheidsproblemen door overmatig drankgebruik. Op 4 januari hield zijn lever op met functioneren en stierf hij. Hij was pas 63 jaar oud.

 

 

Reacties