The Legacy of Music
New Gold Dream (81-82-83-84): Simple Minds’ doorbraak

New Gold Dream (81-82-83-84): Simple Minds’ doorbraak

13, September 2015

Het Schotse Simple Minds is vijf jaar bezig als New Gold Dream (81-82-83-84) verschijnt. Het betekent de doorbraak naar een groot publiek in het Verenigd Koninkrijk en Europa. Vooral Promised You A Miracle, Someone Somewhere (In Summertime) en Glittering Prize slaan aan. Hoe new wave en synthpop voormalige punkers tot popsterren maakten.

 

 

Zanger Jim Kerr en gitarist Charlie Burchill vormen het hart van Simple Minds. Ze worden op aanraden van spin-in-het-muziekweb Alain Carndurff samengebracht door diens vriend John Milarky. Zo ontstaat in november 1977 de punkband Johnny & The Self Abusers. Op dezelfde dag dat de eerste single Saints And Sinners verschijnt, knalt de groep uit elkaar. Thank you. Goodnight. Kirr en Burchill gaan verder met Simple Minds, een naam die is ontleend aan een tekstregel uit het David Bowie-liedje Jean Genie en meten zich een meer poppy geluid aan.

 

 

We maken een sprong in de tijd naar 1981. Simple Minds heeft dan al drie platen op zijn naam staan. In de sound klinkt nogal altijd een punkverleden door, maar synthpop en new wave hebben in de loop der tijd steeds meer de overhand gekregen. Sons And Fascination/Sister Feeling Call doet een geslaagde poging naar internationale erkenning. Voornamelijk Engeland en Australië lopen er warm voor.

 

Popsterrengevoel
Als een jaar later New Gold Dream (81-82-83-84) verschijnt kunnen band, platenmaatschappij en cd-perserij pas echt hun lol op. Nu vallen ook de rest van het Verenigd Koninkrijk en Europa voor de charmes van catchy synthesizers, weelderige gitaareffecten en dansbare (soms elektronische) beats. In een interview met The Quietus legt Kirr uit dat de eerste single, Promised You A Miracle, beïnvloed is door de Australische tour met Icehouse kort voor de schrijfsessies.

“Als supportact verwacht je niet heel veel reactie vanuit het publiek, maar men ging helemaal los. […] We werden veel gedraaid op enorm populaire piratenzenders die veel Britse bootlegs draaiden. We vertrokken met gouden platen in onze handen. Dat popsterrengevoel voelde wel goed. Ik denk dan ook niet dat het een toeval is dat Promised You A Miracle het eerste nummer is dat we bij terugkomst schreven”, aldus Kirr.

 

 

Herbie Hancock
Naast Promised You A Miracle doet ook single Glittering Prize het later goed in de ‘charts’. Albumopener Someone Somewhere (In Summertime)slaat wat dat betreft minder aan, maar is nog altijd een publieksfavoriet, en een schitterend begin van New Gold Dream. Ook opvallend is de bijdrage van toetsenist Herbie Hancock (o.a. Miles Davis) in het nummer Hunter And The Hunted. Kirr tegen The Quietus: “Producer Peter Walsh en zijn oudere broer hadden op de een of andere manier al eens met Herbie Hancock gewerkt en hij was tegelijkertijd met ons in de Townhouse Studios aanwezig. We staken niet onder banken of stoelen dat Herbie wel een stukje op de plaat mocht spelen.”

 

 

Piekplaat
Kirr blikt verder in het interview terug op de opnameperiode van New Gold Dream, die hij als ‘mijn meest mooie herinneringen’ bestempelt en ‘een tijd waarin alles gaat zoals je wenst dat het zou gaan’. Onlangs eerde Simple Minds hun eerste vijf albums tijdens de tournee ter ondersteuning van het 2014-album Big Music. Of Simple Minds ooit nog het succes van New Gold Dream zal evenaren? Daar heeft de zanger een nuchtere kijk op. Kirr tegen The Quietus: “Het maakt niet uit wie het is, al is het Springsteen of Bowie, iedereen heeft zijn momenten die hij nooit zal overtreffen.”

 

SMNGD81

 

 

 

Reacties