The Legacy of Music
Paranoid: ‘onmisbare parel’ van Black Sabbath 

Paranoid: ‘onmisbare parel’ van Black Sabbath 

18, August 2015

Paranoid van Black Sabbath, een van de belangrijkste en meest invloedrijke albums van het heavy metalgenre, viert dit jaar zijn 45e verjaardag. De Britse band met Tony Iommi en Ozzy Osbourne in de hoofdrol schreef geschiedenis met nummers als War Pigs, Iron Man en natuurlijk Paranoid. André Verhuysen, hoofdredacteur van hardrock en metalmagazine Aardschok, haalt herinneringen op.

 

 

Iedereen die ook maar een beetje in gitaarwerk en stevige rock is geïnteresseerd kent Paranoid van Black Sabbath. Deze klassieker van zanger Ozzy Osbourne, gitarist Tony Iommi, bassist Geezer Butler en drummer Bill Ward verschijnt voor het eerst op 18 september 1970. De opnamesessies beginnen al als debuut Black Sabbath nog maar vier maanden oud is.

 

Vijf minuten

Omdat er niet veel materiaal is, wordt het nummer Paranoid als nakomertje geschreven. Net als veel nummers op de plaat, wordt de song geboren uit een gitaarriff van Tony Iommi. Butler krabbelt er vervolgens snel een songtekst bij en het succesvolste Black Sabbath-nummer is een feit. Volgens de liner notes van het livealbum Reunion uit 1998 had de band slechts vijf minuten nodig om het nummer af te ronden.

 

Invloed

Nog steeds wordt Paranoid gecoverd en bevat het een van de herkenbaarste gitaarriffs tot nu toe. Ontelbare bands worden (nog steeds) door de duistere sound beïnvloed. De sounds was destijds ongekend hard. Inmiddels zijn er zoveel verschillende soort vertakkingen van hardrock en heavy metal dat de stamboom van het genre de vorm van een enorme treurwilg heeft aangenomen. Maar zoals bij elke stamboom staat er maar één iemand (of iets) bovenin en als het om hardrock/heavy metal gaat, maakt Black Sabbath een grote kans op die plek. Moderne bands klinken misschien tien keer zo hard, maar hebben alsnog niet de impact van Black Sabbath.

 

Takkeherrie

Ook André Verhuysen, hoofdredacteur bij Aardschok en metalfanaat in hart en nieren, herinnert zich nog de eerste keer dat hij Paranoid hoorde. Het was geen liefde op het eerste gehoor.

Verhuysen: “Ik was een jaar of tien toen ik de single voor het eerst beluisterde. De LP hoorde ik pas een jaar later, of misschien wel twee. Die mocht ik lenen van een oudere jongen verderop in de straat. Ik vond er in eerste instantie geen moer aan. Ik verwachtte een soort ‘popmuziek’ a la het nummer Paranoid. Dan vallen loodzware songs als War Pigs en Iron Man je wel rauw op je dak! Ik dacht: wat is dit voor een takkeherrie? Jaren later heb ik de LP weer opgepakt en pas toen ben ik hem op waarde gaan schatten. Inmiddels was ik dankzij Deep Purple, Bachman Turner Overdrive en Status Quo op het juist pad beland…”

 

Spaceridder

Tegenwoordig gebruikt Verhuysen woorden als ‘prachtplaat’ en ‘klassieker van het zuiverste water’ om Paranoid te omschrijven. “Eigenlijk wordt de plaat alleen ontsierd door de uiterst bizarre Dr. Who-hoes. Wie is die spaceridder en wat doet ie daar?”, vraagt Verhuysen zich hoofdschuddend af.

Om er vervolgens aan toe te voegen: “Alle nummers hebben iets speciaals. Zelfs het vreemdsoortige, ingetogen atypische Sabbath-nummer Planet Caravan. Alleen Paranoid steekt wat schril bij de rest af, het titelnummer nota bene. Ik heb te pas en – vooral – te onpas gehoord dat het me inmiddels de keel uithangt.”

 

Gouwe ouwe

Verhuysen, dagelijks bezig met nieuwe release uit de hardrock- en metalscene, komt niet veel meer toe aan het luisteren van zijn eigen favoriete muziek en dus ook niet deze ‘gouwe ouwe’. Toch kan hij zijn leven niet meer voorstellen zonder Paranoid. “Het is een onmisbare parel in mijn collectie. Ook al ontbreekt me de tijd ernaar te luisteren: ik zou ‘m niet willen missen. En elk huishouden zou een exemplaar moeten hebben!”

 

Covers

Faith No More doet War Pigs:

 

Megadeth doet Paranoid:

 

Pantera doet Planet Caravan:

 

Metallica doet Iron Man:

 

Pantera doet Electric Funeral:

 

Slayer doet Hand Of Doom:

 

Ozzy Osbourne & Friends doen Rat Salad (vanaf 1:46):

 

 

Reacties