The Legacy Of Music

  1. 1. Bossa Nova Baby (Viva Elvis)
    Elvis Presley
1
  1. 1. Bossa Nova Baby (Viva Elvis)
    Elvis Presley
1

Jan Akkerman: Meestergitarist

7015960475

Jan Akkerman is vandaag 68 jaar geworden. Hij is een gitarist die voortdurend experimenteert met nieuwe apparatuur en gitaren. Zijn geluid wordt gekenmerkt door het gebruik van complexe technieken als ‘ sweep picking’ en het ‘picken’ met een enorme snelheid. Hij introduceert het gebruik van de luit in de rockmuziek door een verregaande interesse in de renaissance muziek. In Nederland maakt hij deel uit van The Hunters die in 1966 een hit scoren met ‘ Russian Spy and I’. In 1968 richt hij Brainbox op. Deze band, met onder andere Kaz Lux, is een progressieve blues band die hits scoren als Down Man en Reasons To Believe.

Focus begint in 1969 als trio, opgericht door organist/fluitist Thijs van Leer. Zij begeleiden Ramses Shaffey en Liesbeth List én de Nederlandse uitvoering van de musical Hair. Akkerman voegt zich in 1970 bij het trio. De band Focus maakt snel naam met zijn mengeling van klassiek, jazz en rock. Ze scoren wereldwijde hits met Sylvia en Hocus Pocus. De albums Focus II (Moving Waves) en Focus III worden goud.

In 1973 wordt Akkerman, door de lezers van het vooraanstaande Engelse muziekblad Melody Maker, gekozen tot “Best Guitarist in The World”. Zijn reputatie is dan zodanig dat hij samen met fabrikant Framus  één van de eerste ‘signature’ gitaar-modellen gaat produceren. In het begin van 1976 verlaat Akkerman Focus en vervolgt zijn solocarrière. Het concept album “Eli”, opgenomen met Kaz Lux op zang, wint de Nederlandse Edison Award voor Beste Album 1976.

Een kort weerzien met Thijs van Leer in 1985, in de vorm van een aantal concerten en ondersteund door een album, blijkt geen succes te zijn. De klassieke Focus line-up wordt voor het laatst herenigd in 1990 voor het Nederlandse televisie programma “Goud van Oud”. In 1992 krijgt Akkerman een ernstig auto-ongeluk maar na zijn herstel is hij weer actief. Eind 2012 wordt hij ter gelegenheid van zijn vijftigjarige carrière in de muziek benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau. Akkerman viert dit jubileum met twee concerten, in Amsterdam en in Groningen.3 thoughts on “Jan Akkerman: Meestergitarist”

  1. Dynamic interaction with each other. Instead of analyzing the organizational phenomenon in terms of the behavior of each individual, it is increasingly important to analyze the behavior of each subsystem, either because it is considered in terms of coalitions, groups, roles or any other conceptual element. c).

  2. Quickly see results and feel. There is THE TURBO DIET PLAN. This is a ‘drastic’ plan for drastic results Want to burn between now and 14 days 5kg to 17kg fat? health guides Then the TURBO DIET PLAN the next 14 days, your buddy. To give the basis of an extremely strict schedule do you your body’s ability to burn a …
    http://www.prohealthguides.com/

Reageer

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden zijn gemarkeerd*


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*